opc_loader

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee

Roussanne 'Vigne à Coté' 2018, Domaine Yves Cuilleron

Regio: Rhône, Frankrijk

Druif: Roussanne

Een witte wijn die weelderig en tegelijk subtiel is, met lekker exotisch fruit, kweepeer, gele pruimen en abrikozen in de neus. In de mond een vleugje vanille en amandel, zachte zuren en een mooie diepgang.

Meer info:

Yves Cuilleron vertegenwoordigt de derde generatie van wijnmakers. Cave Cuilleron bestaat sinds 1920. In 1987 is het domein via zijn grootvader en oom in handen van Yves gekomen. Samen met Francois Villard is Yves Cuilleron tegenwoordig één van de grootste talenten in de noordelijke Rhone. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu. De meeste van zijn wijngaarden liggen in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu. In totaal beschikt hij over 59 hectare verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu.

Yves heeft een belangrijk slogan... zo rijp mogelijke druiven plukken! Hij is een lekkerbek die houdt van goed eten en van 'Les Vins Gourmand'. Dat proef je ook terug in zijn wijnen. Hij maakt zijn wijnen '100% maison'. Per perceel of type wijn bewaakt hij de Cuilleron stijl van de betreffende cuvée, zonder compromis. Echter, niks staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel, ervaring en blijft observeren en bijsturen. Hij selecteert het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen. Het blenden van verschillende percelen doet hij alleen als er voldoende synoniemen zijn of eigenschappen die elkaar aanvullen.

Qua wijnmaken gaat Yves zijn eigen weg. Hij volgt niet de trends. Zo werkt hij niet conventieel, niet organisch en niet bio-dynamisch, maar wel volgens zijn eigen filosofie gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hierbij observeert hij continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Hij werkt reeds 20 jaar duurzaam volgens la lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden en kunstmest. In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.

Voor de noordelijke Rhône is de Viognier ongetwijfeld de beroemdste witte druif. Viognier dankt zijn faam aan de dure wijnen uit Condrieu. Maar ten zuiden van Condrieu,in de appellation Saint-Joseph, vinden we twee heel andere druiven, Roussanne en Marsanne. En toevallig is Saint-Joseph ook de thuisbasis van Yves Cuilleron, dus hij kent deze druiven als zijn broekzak. Zoals de Roussanne, die hij niet alleen gebruikt voor de witte Saint-Joseph, maar ook voor het maken van een aangename landwijn. Hij is afkomstig uit wijngaarden met een warme ondergrond, bestaand uit verweerd graniet, in het dorp Chavanay. In de wijngaard worden geen herbiciden of pesticiden gebruikt. Cuilleron streeft naar een natuurlijk evenwicht tussen druivenstokken en ondergrond. Tussen de stokken staat onderbegroeiing, om erosie tegen te gaan. De druiven worden met de hand geplukt, waarna de gisting plaatsvindt op lage temperatuur. Daarna vindt een rijping plaats op deels cuve en deels eikenhouten barriques, op de lie, de dode gistcellen, die de wijn kracht en structuur geven. Een heerlijk glas wijn, om ongecompliceerd van te genieten.

15,90
Verzendmethode
Levering in straal van 15km (Aarschot):
0,00
Levertijd:
3 tot 7 werkdagen (indien dringend, graag een seintje) Levering vanaf zes flessen (mag mix zijn)
Beoordelingen (0)
Roussanne 'Vigne à Coté' 2018, Domaine Yves Cuilleron heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.