Tinus 2016

Beschikbaarheid: Op voorraad (5)

aroma's van rijp geel fruit en citrus, ook vuursteen, geroosterde toetsen
sappig en zeer stevig in de mond, complexe en lange finale, gastronomisch

wijnhuis: Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’

Na in 1976 hun Vlaamse geboortegrond te hebben verlaten voor het avontuur in de Bourgogne kochten zij in 1979 een aantal akkers in Pierreclos. Inmiddels beslaat het domein 5,3 hectare en hebben ze een aardig imperium opgebouwd met hun handelshuis Verget. Maar Guffens zou Guffens niet zijn, als hij niet op zoek was gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo kocht hij in 1997 in de prachtige Lubéron een kasteel om ook druivenrassen als Viognier, Marsanne, Rousanne en Syrah aan zich te ‘onderwerpen’. Maar ook om Chardonnay buiten ‘zijn’ Bourgogne tot grote prestaties te brengen. Hij maakt er schitterende wijnen, waarbij zoals altijd voor hem leidend zijn: oude wijnstokken, lage rendementen, de natuur haar gang laten gaan en bovenal zijn intuïtie.

Deze cuvée is genoemd naar de grootvader van Jean-Marie, die een maalderij had in Gors-Op-Leeuw, of zoals Jean-Marie het sappig kan zeggen ... Tinus was de molder van Leif! 

regio: Rhône

druif: Chardonnay

elevage: op eikenhouten vaten

foodpairing: scampi, gamba, gegrilde vis, wit vlees, gevogelte

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen