opc_loader

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee

Saint-Joseph 'Les Pierres Sèches' 2017, Domaine Yves Cuilleron

Regio: Rhône, Frankrijk

Druif: Syrah

Een frisse, precieze, fruitige neus. Subtiel en strak in de mond, barstensvol fruit en kruiden. Milde, subtiele tannines.

Meer info:

Yves Cuilleron vertegenwoordigt de derde generatie van wijnmakers. Cave Cuilleron bestaat sinds 1920. In 1987 is het domein via zijn grootvader en oom in handen van Yves gekomen. Samen met François Villard is Yves Cuilleron tegenwoordig één van de grootste talenten in de noordelijke Rhône. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu. De meeste van zijn wijngaarden liggen in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu. In totaal beschikt hij over 59 hectare verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu.

Yves heeft een belangrijk slogan... zo rijp mogelijke druiven plukken! Hij is een lekkerbek die houdt van goed eten en van 'Les Vins Gourmand'. Dat proef je ook terug in zijn wijnen. Hij maakt zijn wijnen '100% maison'. Per perceel of type wijn bewaakt hij de Cuilleron stijl van de betreffende cuvée, zonder compromis. Echter, niks staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel, ervaring en blijft observeren en bijsturen. Hij selecteert het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen. Het blenden van verschillende percelen doet hij alleen als er voldoende synoniemen zijn of eigenschappen die elkaar aanvullen.

Qua wijnmaken gaat Yves zijn eigen weg. Hij volgt niet de trends. Zo werkt hij niet conventieel, niet organisch en niet bio-dynamisch, maar wel volgens zijn eigen filosofie gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hierbij observeert hij continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Hij werkt reeds 20 jaar duurzaam volgens la lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden en kunstmest. In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.

Een selectie van wijnstokken op de hellingen van het noorden van Saint Joseph. Assemblage van de percelen die fruit en versheid het beste weergeven. "Les Pierres Sèches" is geen district, het verwijst naar de droge stenen muren die werden gebruikt om de terrassen van wijngaarden te versterken. Bodems: zanderig, granietachtig, ondiep. Beplanting met hoge dichtheid (8.000-10.000 wijnstokken per hectare). Geen insecticiden weinig behandelingen (afhankelijk van het weer), kleine hoeveelheid organische meststoffen, met respect voor de balans tussen bodem en wijnstok. Kracht- en opbrengstcontrole, bladverdunnen en groen oogsten om de rijping van druiven te bevorderen. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens gesorteerd, verpletterd en gedeeltelijk ontstapeld in de kelder. Gefermenteerd in open, temperatuurgecontroleerde vaten gedurende ongeveer 3 weken, met regelmatige cap-ponsen en ompompen.

 Rijping: 18 maanden in barriques.

25,80
Beoordelingen (0)
Saint-Joseph 'Les Pierres Sèches' 2017, Domaine Yves Cuilleron heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Saint-Joseph 'Les Pierres Sèches' 2017, Domaine Yves Cuilleron