opc_loader

Leeftijdcontrole

Om de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee

Crozes-Hermitage 'Laya' 2016, Domaine Yves Cuilleron

Regio: Rhône, Frankrijk

Druif: Syrah

Zwarte kersenrode kleur. Charmant rood fruit (bramen, bessen) iets floraals (viooltjes). Ontzettend plezierig parfum. Toffee. Soepele aanzet in de mond met een fijne structuur. Rondheid. Fruit. Vooral ook sappig en krokant. Wijn heeft de juiste frisheid en onderliggende tannines. Zeer verrassend jaar met een perfecte balans. 

Meer info:

Yves Cuilleron vertegenwoordigt de derde generatie van wijnmakers. Cave Cuilleron bestaat sinds 1920. In 1987 is het domein via zijn grootvader en oom in handen van Yves gekomen. Samen met François Villard is Yves Cuilleron tegenwoordig één van de grootste talenten in de noordelijke Rhône. Wine Spectator noemt hem de leider van de nieuwe generatie wijnmakers in de Condrieu. De meeste van zijn wijngaarden liggen in en rond Chavanay, iets ten zuiden van Condrieu. In totaal beschikt hij over 59 hectare verdeeld over Saint Joseph (Blanc), Saint Joseph (Rouge), Côte-Rôtie en Condrieu.

Yves heeft een belangrijk slogan... zo rijp mogelijke druiven plukken! Hij is een lekkerbek die houdt van goed eten en van 'Les Vins Gourmand'. Dat proef je ook terug in zijn wijnen. Hij maakt zijn wijnen '100% maison'. Per perceel of type wijn bewaakt hij de Cuilleron stijl van de betreffende cuvée, zonder compromis. Echter, niks staat bij hem vast. Hij werkt op gevoel, ervaring en blijft observeren en bijsturen. Hij selecteert het fruit van de oudere en jongere stokken. Hetzelfde doet hij met de verschillende percelen. Het blenden van verschillende percelen doet hij alleen als er voldoende synoniemen zijn of eigenschappen die elkaar aanvullen.

Qua wijnmaken gaat Yves zijn eigen weg. Hij volgt niet de trends. Zo werkt hij niet conventieel, niet organisch en niet bio-dynamisch, maar wel volgens zijn eigen filosofie gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hierbij observeert hij continue om tijdig te kunnen ingrijpen. Hij werkt reeds 20 jaar duurzaam volgens la lutte raisonnée; een verstandige manier van wijnmaken zonder pesticiden en kunstmest. In de kelder werkt hij met de natuurlijk gisten en gebruikt hij bijvoorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.

De terroir van de 'galets roulés'(rolkeien), die je normaal in de Zuid Rhône veel aantreft, is van zeer grote invloed op de stijl van deze wijn. Van héél hoog niveau! De druiven worden handmatig geoogst. In de kelder, sorteren, pletten en gedeeltelijke destemming. Opvoeding in open vaten van ongeveer 3 weken met temperatuurregeling, pigeages en regelmatig overpompen. Malolactische gisting in vaten, met natuurlijke gisten. 

24,90
Beoordelingen (0)
Crozes-Hermitage 'Laya' 2016, Domaine Yves Cuilleron heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Crozes-Hermitage 'Laya' 2016, Domaine Yves Cuilleron