Gerookt paprikapoeder Las Hermanas agridulce

Beschikbaarheid: Op voorraad (1)

Pimentón de la Vera, ook wel het rode goud genoemd, werd in de 16de eeuw voor het eerst gemaakt door de Jerónimos monniken uit het klooster van Yuste en is sinds 2005 beschermd met een Denominación de Orígen Protegida (= zoals de Franse appelation d'origine protégée). Het wordt gemaakt met een speciaal chilipepertje dat door Christoffel Columbus uit Amerika werd meegebracht. Het is één van de topproducten uit de gastronomie van Extremedura en is een basisproduct in de Spaanse keuken.

De streek van La Vera, gelegen tussen de bergen van Gredos en de rivier Tiétar, bezit over een geprivilegieerd micro-klimaat voor het groeien van chilipepertjes. De familie van Miguel López maakt sinds 1940 pimentón onder de merknaam Los Extremeños. Nu, drie generaties later, is het merk Las Hermanas hun nieuwe product die onder de Denominación de Origin Protegida (DOP) de la Vera valt en dat zich exclusief richt aan de wereld van de topgastronomie.

Voor Las Hermanas zijn een constante topkwaliteit en een tot in de puntjes verzorgd productieproces het belangrijkste. Vanaf het telen, over het artisanale roken in kamers met eikenhout tot het verpakken van het product, op elk deel van het proces wordt een minutieuze controle uitgevoerd.

De pepertjes worden in mei geplant, net vóór de komst van de lenteregens en de warmte van de zon. In oktober worden de rijpe pepertjes met de hand geplukt om vervolgens gedurende 10 à 15 dagen langzaam te drogen boven eikenhout. Dagelijks worden de chilipepertjes handmatig omgedraaid.De legende gaat dat de boeren vroeger naakt rond het vuur sliepen, eens ze koud begonnen te krijgen wisten ze dat ze opnieuw hout op het vuur moesten leggen. Eens gerookt worden de zaadjes eruit gehaald en worden ze gemaald in een steenmolen om zo weinig mogelijk warmte te creëren tijdens de wrijving en zodoende de smaak optimaal te behouden.

Pimentón de la Vera is zo uitzonderlijk omdat nergens anders ter wereldchilipepertjes worden gerookt, normaal worden ze gedroogd in de zon of in industriële ovens. Het kruid wordt zowel gebruikt als natuurlijk kleurmiddel, als natuurlijk bewaarmiddel (bijvoorbeeld in chorizo ibérico) of om een rooksmaak te geven aan sauzen (salsa brava!) of gerechten.

 
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen